Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Παρανέστι - Τραχώνι – Μ.Λ. – Φρακτό

Yazdır

 

Εξορμήσεις στην Παρανέστια ενδοχώρα

Παρανέστι – Καταρράκτες Τριχωνίου


5 km βορείως του Παρανεστίου, από το σημείο του παλιού εργοστασίου, της «Πορσέλ», ξεκινά ένας ανηφορικός δρόμος που 1καταλήγει στον Άνω Θόλο, ένα χωριό με ενδιαφέροντα παραδοσιακά κτίσματα, το οποίο κατοικείται σήμερα από ελάχιστους κτηνοτρόφους, 2 km μετά τη διασταύρωση του Άνω Θόλου, ο δρόμος διακλαδίζεται. Η αριστερή διακλάδωση με σταθερά βόρεια κατεύθυνση οδηγεί στις ια8ματικές πηγές των Θερμιών και από εκεί στο Παρθένο Δάσος και το Δάσος της Ελατιάς. Η δεξιά, με κατεύθυνση βορειοανατολική, οδηγεί στους οικισμούς της Σίλλης, της Πρασινάδας και των Διποτάμων και την κοιλάδα του Αρκουδορέματος.

Η ανάβαση για την Πρασινάδα, ξεκινά από μια διασταύρωση που απέχει 13 km από το Παρανέστι. Σε υψόμετρο 680 m, ο οικισμός αυτός, διαθέτει λόγο της θέσης του πανοραμική θέα, η οποία γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή από το ύψος της νεόδμητης Ιεράς Μονής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος σε μικρή απόσταση από το χωριό. Στη διασταύρωση της Πρασινάδας, ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος, τελειώνει και ξεκινά ένας καλής βατότητας χωματόδρομος με βορειοανατολική κατεύθυνση, ο οποίος καταλήγει στον οικισμό των Διποτάμων. Στη μέση περίπου απόστασ10η αυτής της 7διαδρομής και 600 m από τον αυτοκινητόδρομο βρίσκεται ο πανέμορφος καταρράκτης της Αγίας Βαρβάρας μέσα σε πραγματικά ειδυλλιακό περιβάλλον.

Τα Διπόταμα είναι ένας οικισμός, εγκαταλελειμμένος σήμερα 21 km από το Παρανέστι. Τον αποτελούσαν στο παρελθόν διάφοροι μικρότεροι συνοικισμοί, από τους οποίους ο μόνος που κατοικείται ακόμη σήμερα είναι αυτός του Αγίου Νικολάου. Στην αντίπερα όχθη του Αρκουδορέματος, κοντά στον παλαιό οικισμό του Τραχωνίου, το οποίο συνέδεε άλλοτε με τα Διπόταμα αξιόλογη πετρόχτιστη θολωτή γέφυρα και σε απόσταση 15 km νοτιοανατολικώς των Διποτάμων βρίσκεται, ένας ακόμη καταρράκτης, ίσως ο πιο εντυπωσιακός της Κεντρικής Ροδόπης. Είναι ο μνημειακός καταρράκτης του Τραχωνίου (Λειβαδίτη), τα νερά του οποίου πέφτοντας από ύψος 35 m δημιουργούν ένα πραγματικά μεγαλειώδη θέαμα.

Παρανέστι-Διπόταμα-Μεγάλο Λιβάδι


Σε μικρή απόσταση βορείως των Διποτάμων και 200 m από τον αυτοκινητόδρομο μια μικρή πετρόχτιση θολωτή γέφυρα, χαμένη 2στη βλάστηση, εξακολουθεί να αιωρείται ακόμη πάνω από το «Τσουκάλι Ρέμα», ενώνοντας το χθες με το σήμερα. Λίγο βορειότερα, ο δρόμος διακλαδίζεται και πάλι, η αριστερή6 διακλάδωση συνεχίζει προς το Δάσος του Λεπίδα, ενώ η δεξιά οδηγεί προς το παλαιό φυλάκιο τοπικά αγροκτήματα και από μια άλλη διαδρομή προς τον οικισμό του Τραχωνίου. Η διαδρομή αυτή προσφέρει ως έπαθλο, τη γνωριμία με το μεγαλύτερο και ωραιότερο παλιό γεφύρι της περιοχής, το γεφύρι του Παλαιού Φυλακίου, πετρόχτιστο και μονότονο σαν όλα τα κτίσματα του είδους του εντυπωσιάζει με τη σταθερότητα και την τελειότητα της κατασκευής του.

4 km από τα Διπόταμα, επί του δρόμου που οδηγεί προς το Δάσος του Λεπίδα, μια πινακίδα του Δασαρχείου επισημαίνει ένα ακόμη από τα αξιοθέατα της περιοχής, δηλαδή τον επιβλητικό καταρράκτη 9του Λεπίδα. Στο φυσικό αυτό μνημείο οδηγεί ένα κατηφορικό μονοπάτι 700 m , που ελίσσεται ανάμεσα σε πανύψηλες οξιές. 4 ακόμη km από το σημείο που αρχίζει το μονοπάτι του καταρράκτη και σε απόσταση 31 συνολικά km από το Παρανέστι, βρίσκεται το εργοτάξιο Λεπίδα, το διοικητικό και λειτουργικό κέντρο όλων των δασικών δραστηριοτήτων της περιοχής. Η θέση του εργοταξίου ( σε υψόμετρο 1240 m ), προσφέρει θέα μαγευτική του κάμπου και των γύρω δασωμένων βουνών και ακόμη μακρύτερα των κορυφογραμμών του Φαλακρού και του Παγγαίου.

13 km μετά το εργοτάξιο, ο δρόμος με κατεύθυνση σταθερά ανατολική, καταλήγει στο Μεγάλο Λιβάδι περνώντας από τη θέση «Λούκουβο», (σπουδαίο βιότοπο για ένα πλήθος αγριολούλουδα) και κοντά από τον υψηλής αισθητικής αξίας καταρράκτη του «Σκοτεινού Ρέματος». Το Μεγάλο Λιβάδι, είναι γνωστό και ως Ούλου Γιαιλα, είναι μια εκτεταμένη ειδυλλιακή κοιλάδα σε υψόμετρο 1400 m, που αποτελούσε άλλοτε θερινό βοσκότοπο για τα κοπάδια Σαρακατσαναίων τσελιγκάδων. Σήμερα θα μπορούσε να αποτελέσει ιδανικό χώρο για πεζοπορία και κατασκήνωση.

Παρανέστι-Θερμιά-Φρακτό


Αν το Μεγάλο Λιβάδι εντυπωσιάζει με την ηπιότητα του τοπίου του, η εμπειρία που προσφέρει δεν μπορεί να συγκριθεί με την 5καθηλωτική μαγεία του Δάσους του Φρακτού, μέρος του οποίου είναι και το περίφημο Παρθένο Δάσος. Ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι το αριστερό σκέλος της διακλάδωσης 2 km μετά τη διασταύρωση του Άνω Θόλου. Ακολουθώντας αρχικά ΒΔ κατεύθυνση η διακλάδωση αυτή φτάνει στο Η/Υ Φράγμα της Πλατανόβρυσης και στη συνέχεια, ακολουθώντας αντίστροφα τη ροή του Διαβολορέματος (κατεύθυνση όλο βόρεια) καταλήγει στις ιαματικές πηγές των Θερμιών. Εδώ τελειώνει η πολυτέλεια της ασφάλτου και ο δασικός δρόμος, μετά τη διασταύρωση «Ζήτα», (6 km βορειό3τερα), ακολουθώντας ανατολική κατεύθυνση οδηγεί στη θέση «Αυχένας» και από εκεί στη καρδιά του Φρακτού.

Η επίσκεψη στο Δάσος του Φρακτού, είναι δυνατή μόνο κατόπιν ειδικής αδείας από το Δασαρχείο της Δράμας, το οποίο μπορεί επίσης να επιτρέψει τη φιλοξενία επισκεπτών στις εγκαταστάσεις του δασικού εργοταξίου. Επειδή η είσοδος στο άδυτο του Παρθένου Δάσους, είναι απολύτων απαγορευμένη, μπορεί κανείς να σχηματίσει μια ιδέα για τη βλάστηση και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί με μια πεζοπορική περιήγηση στην περιοχή του Αχλαδοχωρίου (Κρουσόβου). Ανάμεσα στις εκπλήξεις μιας τέτοιας περιήγησης είναι οι διαδοχικοί καταρράκτες του Αχλαδορέματος, τα ερείπια του Αχλαδοχωριού και άλλες ιδιαιτερότητες που μπορεί να τις κάνει απερίγραπτα συναρπαστικές, η εποχή και η ώρα της επίσκεψης.

Πρόκειται πραγματικά για τόπο που η ανακάλυψή του δεν τελειώνει ποτέ……………