Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Δράμα - Βώλακας – Ποταμοί - Μικρομηλιά – Δάσος σημύδας

Yazdır

Ένα από τα σημαντικότερα δασικά οικοσυστήματα της Δράμας, είναι το Δάσος της Σημύδας στο βόρειο τμήμα του Νομού. Η 1πρόσβαση προς την ευρύτερη περιοχή, από την πόλη της Δράμας, μπορεί να γίνει είτε μέσω Νευροκοπίου ( περίπου 100 χλμ.), είτε μέσω Βώλακα ( περίπου 70 χλμ).

Από τον Βώλακα, ξεκινά μια ενδιαφέρουσα κατηφορική διαδρομή βόρειας κατεύθυνσης 12 συνολικά χλμ., που διασχίζοντας τοπία εναλλασσόμενης θέας και βλάστησης, καταλήγει στη Μικροκλεισούρα. Στα αριστερά του δρόμου δεσπόζουν οι κορυφές του Αγίου Πνεύματος ( 1629 m ) και της Νίκης ( 1260 m). Στις παρυφές του, υπάρχουν αυτοφυείς καρυδιές, ενώ στις γύρω πλαγιές θάλλουν πυκνές συστάδες δ2έντρων που διακόπτονται από μικρά δασικά λιβάδια γεμάτα λουλούδια. Κατεβαίνοντας αργά προς τον Νέστο, η άγρια βλάστηση πυκνώνει ακόμα περισσότερο, ώσπου κάποια στιγμή, το σκηνικό αλλάζει και το όχημα αρχίζει να κινείται ανάμεσα σε καλλιεργημένα χωράφια. Η Μικροκλεισούρα με τα περιποιημένα της σπίτια δεν αργεί να φανεί.

Λίγο πιο κάτω, ξεκινά ένας στενός δρόμος παράλληλος προς τη δεξιά όχθη του Νέστου που καταλήγει στον οικισμό Πέρασμα. Ακριβώς πάνω από το Πέρασμα, είναι ένα μικρό πλάτωμα πνιγμένο στους ανθισμένους φλόμους, στο οποίο οδηγεί προς το παρόν μόνο ένας τραχύς χωματόδρομος. Εδώ χτίζεται το εκκλησάκι της Παναγίας της Ελευθερώτριας. Αποτελεί εκπλήρωση παλιού τάματος των αμάχων του Περάσματος, όταν το Σεπτέμβριο του 1944, επέστρεψαν στα σπίτια τους ύστερα από την εξάμηνη ομηρία, στην οποία τους είχαν οδηγήσει οι βούλγαροι σε αντίποινα για την μάχη των Παπάδων. Πολύ κοντά στο ξωκλήσι της Παναγίας της Ελευθερώτριας, αρχίζει ένα πεζοπορικό μονοπάτι που φτάνει διασχίζοντας το δάσος ως την πανοραμική τοποθεσία «Τιλιά», από όπου επιστρέφει στην αφετηρία του έχοντας διαγράψει μια κυκλική διαδρομή μήκους δυο περίπου χιλιομέτρων και ο χωματόδρομος επίσης, ανηφορίζει από την υδατοδεξαμενή με νότια κατεύθυνση, για να συναντήσει το δασικό δρόμο που συνδέει τον Βώλακα με 3το Λιβαδερό ( ή και με το Τουλουμπάρι ), διατρέχοντας τις δασωμένες βόρειες υπώρειες του Φαλακρού. Ωστόσο, η διαδρομή αυτή απαιτεί οπωσδήποτε τετρακίνηση, αισιοδοξία και διάθεση για περιπέτεια.

Από το Πέρασμα, ο δρόμος μέσω ης νεότευκτης επιβλητικής γέφυρας, οδηγεί στην αντίπερα του Νέστου, στους Ποταμούς, ένα χωριό 276 κατοίκων, που η κατασκευή του υδροηλεκτρικού Φράγματος του Θησαυρού, το μετέτρεψε τα τελευταία χρόνια σε γραφικό παραλίμνιο οικισμό. Η περιοχή των Ποταμών, έχει χαρακτηριστεί ως «σημαντικό σταυροδρόμι πολιτισμών», από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια. Πρόσφατες ανασκαφές ( του 2004-2005), έφεραν στο φώς ενδιαφέροντα λείψανα οικοδομήματος των υστερορωμαικών και παλαιοχριστιανικών χρόνων. 4Στο χωριό υπάρχει ξενώνας για τη φιλοξενία επισκεπτών και ενδιαφέρουσες ταβέρνες. Οι Ποταμοί, βρίσκονται στην αριστερή όχθη του Δεσπάτη, λίγο πριν από τη συμβολή του τελευταίου με τον Νέστο. Σήμερα το σημείο της Συμβολής, έχει μετατραπεί σε λίμνη. Υπάρχει δρόμος κατά μήκος της αριστερής όχθης του Δεσπάτη, ο οποίος σε λίγο διακλαδίζεται. Το αριστερό παρακλάδι κατευθύνεται προς το χωριό Δέλτα, που κατοικείται πλέον από ελάχιστους κατοίκους, το δεξιό παρακλάδι του δρόμου, φθάνει μέχρι το σημείο της συμβολής του Δεσπάτη με το ρέμα της Μελισσόμανδρας (Μαλούστας), από όπου συνεχίζεται προς το ανεξερεύνητο «Σπήλαιο του Δεσπάτη». Εδώ, στο σημείο της συμβολής των δυο ποταμών, ο χώρος έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για να αναδειχθεί το νεότευκτο εκκλησάκι του Αγίου Ραφαήλ. Μια πεζογέφυρα από μέταλλο και ξύλο συνδέει τις δυο όχθες του Δεσπάτη, ενώ ένα ξύλινο γεφυράκι συνδέει τις δυο όχθες του παραποτάμου του. Το τοπίο είναι σχεδόν εξολοκλήρου «στεγασμένος» και προσφέρεται για ξεκούραση και αναψυχή. Μερικοί εδώ ψαρεύουν κοκκινοφτέρες.

Από τους Ποταμούς, η διαδρομή συνεχίζεται προς τη Μικρομηλιά που απέχει 38 χλμ, από το Νευροκόπι και 79,5 χλμ, από τη 5Δράμα. Ακόμη και το όνομα του ξενώνα που υπάρχει εδώ «Κυνηγετικό Στέκι», δείχνει το είδος των επισκεπτών που προσελκύει κατά κανόνα αυτό το δημοτικό διαμέρισμα με τους τριάντα περίπου μόνιμους κατοίκους του. Στη Μικρομηλιά, δημιουργήθηκε και λειτουργεί η πρώτη βοοτροφική μονάδα παραγωγής βιολογικού μοσχαρίσιου κρέατος. Η Μικρομηλιά, συν6δέεται με το χωριό Παπάδες (κοινότητα Σιδηρονέρου) και από εκεί με το κεντρικό επαρχιακό δίκτυο Δράμας – Σιδηρονέρου, μέσω ενός δασικού δρόμου κακής βατότητας, ο οποίος προσφέρεται για αποφασιστικούς οδηγούς και σκληροτράχηλα οχήματα.

Στο έκτο χιλιόμετρο της διαδρομής από τους Ποταμούς προς τη Μικρομηλιά, ο ασφαλτοστρωμένος επαρχιακός δρόμος διασταυρώνεται με έναν καλό (ιδίως το καλοκαίρι), χωματόδρομο βόρειας κατεύθυνσης, παράλληλο προς τη ροή του καμινορέματος. Ο δρόμος αυτός ελίσσεται αρχικά μέσα από τα δάση δρυός και οξιάς, μετά από εννέα χιλιόμετρα κάνουν την εμφάνισή τους ανάμεσα σε άλλα και δέντρα με ευθυτενείς λευκούς κορμούς και κρεμοκλαδή εμφάνιση είναι οι πρώτε σημύδες. Ύστερα από τρία ακόμη χιλιόμετρα, υπάρχει αριστερή διασταύρωση που οδηγεί, σύμφωνα με τη σήμανση προς το δασικό εργοτάξιο του καρυώτη, στη θέση Μαγούλα από όπου αρχίζει η επικράτεια της Σημύδας, (betula pendula). 7Υπάρχει εδώ συμπαγές δάσος σημύδας, εκτάσεως 72.330 στρεμμάτων, το οποίο δεν είναι απλώς μοναδικό στην Ελλάδα αλλά αποτελεί και το νοτιότερο όριο εξάπλωσης του είδους αυτού στην Ευρώπη. Η αισθητική αξία του δάσους, γίνεται αντιληπτή κυρίως το φθινόπωρο, οπότε τα φύλλα της σημύδας, γίνονται χρυσαφένια, δίνοντας στο τοπίο χρώμα εξωπραγματικό. Για την αισθητική αλλά και την οικολογική σημασία του το δάσος της σημύδας, έχει συμπεριληφθεί στις προστατευόμενες περιοχές Narura 2000. Στο δασικό εργοτάξιο της Μαγούλας, υπάρχει δυνατότητα στοιχειώδους φιλοξενίας κατόπιν συνεννόησης με το Δασαρχείο Νευροκοπίου.

Από το δάσος της σημύδας, ο κύριος δασικός δρόμος κατευθύνεται στη συνέχεια προς το δασικό χωριό της Ελατιάς.