Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Περιαστικό Δάσος Κορυλόβου

Yazdır

 

Ως περιαστικό δάσος χαρακτηρίζεται το δάσος που γεωγραφικά βρίσκεται κοντά σε ένα αστικό ή ηµιαστικό κέντρο, στο ενδιάμεσο 5πόλης και υπαίθρου, όπου ενσωματώνεται στο αστικό τοπίο ως φυσική και λειτουργική του συνέχεια.

Ο Κορύλοβος της Δράμας (ή Κορύλοφος για μερικούς ,οι γνώμες πολλές όσοι και οι άνθρωποι. ), είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα περιαστικού δάσους, το οποίο βρίσκεται βόρεια της πόλης της Δράμας και σε απόσταση 500 (πεντακοσίων) περίπου μέτρων από6 αυτή. Χαρακτηρίζεται από τις συντεταγμένες: Γεωγραφικό Μήκος Ανατολικό 24ο 09’ και Γεωγραφικό Πλάτος Βόρειο 41ο 08’. Το υπερθαλάσσιο ύψος της περιοχής αρχίζει από 160μ. και φθάνει τα 600μ.. Η γενική έκθεση είναι Νότια και η κλίση του εδάφους είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος μεγάλη και κυμαίνεται από 10-70%. Η περιοχή ανήκει στην κυριότητα του Δημοσίου. Η μέχρι σήμερα χρήση γαιών θεωρείται η αναψυχή και η προστασία της πόλης από τις πλημμύρες, το τελευταίο σκέλος της χρήσης αναφέρεται στο τεχνητό δάσος Πεύκης, που βρίσκετε στους πρόποδες του. Η χλωρίδα του Κορυλόβου αποτελείται, κυρίως, από Μαύρη Πεύκη , Χαλέπιο Πεύκη, Τραχεία Πεύκη , Ακακία ,Πουρνάρι, Κυπαρίσσι , Αγριελιές και Σπάρτο. Στο ζωικό κομμάτι βλέπουμε κυρίως πτηνά όπως Δρυοκολάπτες ,Καρδερίνες , Δεκαοχτούρες , Κοτσίφια και άλλα είδη όπως σκίουρους , λαγούς (σπάνια αλλά έχουν αναφερθεί ) χελώνες και πολλές πεταλούδες.


 ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΛΟΒΟ

Οι Δραμινοί κάτοικοι επισκέπτονται το περιαστικό Δάσος του Κορυλόβου και τον περιφερειακό δρόμο2 στους πρόποδές του 3καθημερινά για περίπατο, άθληση, απόλαυση της θέας και ψυχική ξεκούραση. Κάνοντας μια βόλτα βλέπουμε ανθρώπους να περπατάνε μέσα στις μυρωδιές του πεύκου και των κυπαρισσιών, ξεχνώντας τα αστικά προβλήματα της καθημερινότητας. Ανθρώπους να τρέχουν δίπλα διπλά με τους τετράποδους φίλους τους , ποδηλάτες και αθλητές που κάνουν την προπόνηση τους και ζευγάρια να απολαμβάνουν την θέα. Υπάρχουν μονοπάτια, ορειβατικά και μη, αν κάποιος θέλει να ξεφύγει από τον ασφαλτόδρομο, τα οποία οδηγούν στην κορυφή του λόφου. Φτάνοντας εκεί κάνουν αισθητή τη παρουσία τους οι ανεμοπτεριστές, που δαμάζουν τον Δραμινό άνεμο με το Parapente(γαλλικός όρος) σύντμηση των λέξεων Parachute de pente που μεταφράζεται: αλεξίπτωτο πλαγιάς. Στην κορυφή, λοιπόν, βλέπει κανείς τη πόλη της Δράμας σαν μινιατούρα. Ευθεία βλέπουμε το Καλαμπάκι , το Όρος Παγγαίο, στα αριστερά τα πεδινά χωριά της Δράμας ,Χωριστή , Δοξάτο, Άγιο Αθανάσιο και το κάστρο των Φίλιππων στην Λυδία. Στη δεξιά πλευρά το Όρος Μενοίκιο προς το χωριό Προσοτσάνη και τον δρόμο που οδηγεί στο Λεκανοπέδιο του Κ.Νευροκοπίου και στο 4χιονοδρομικό του Φαλακρού . Στη πίσω πλευρά δεσπόζει αγέρωχα το Φαλακρό όρος και η υπόλοιπη οροσειρά της μαγικής Ροδόπης (η οροσειρά1 ονομάστηκε έτσι από τη βασίλισσα της Θράκης Ροδόπη, την οποία οι θεοί μεταμόρφωσαν σε βουνό, για την τιμωρήσουν για την αλαζονεία της). Αξίζει να ξεκινήσει κανείς τη περιήγηση από το κοντινότερο Δάσος της πόλης, ώστε να μυηθεί ομαλά στη μαγεία των υπόλοιπων Δασών της περιφερειακής ενότητας της Δράμας. Δάση που χαρακτηρίζει η άγρια ομορφιά, η μοναδικότητα(Δάση Ερυθρελάτης, Σημύδας ,το Φαλακρό όρος με τα σπάνια είδη βοτάνων και ορχιδέας ,το Παρθένο Δάσος Φρακτού ), το υγρό στοιχείο (Ποταμός Νέστος, Τεχνητές λίμνες στην περιοχή του Κ.Νευροκοπιου και του Παρανεστίου, ρέματα και πανέμορφοι μοναδικοί καταρράκτες διάσπαρτοι σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας )και το Σπήλαιο του Αγγίτη(το μοναδικό με τρεχούμενο ποτάμι). Η αρμονική συνύπαρξη της σπάνιας χλωρίδας και του παρθένου φυσικού πλούτου καθιστούν τη Δράμα ιδανικό προορισμό για κάθε δραστήριο, απαιτητικό και περιπετειώδη επισκέπτη!