Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Τοπικά προϊόντα της Δράμας

Εκτύπωση

 Νομός Δράμας. Εμπειρίες πολλές για τον επισκέπτη, με ομορφιές πολλές για να επισκεφτεί, νοστιμιές πολλές για να γευτεί και μια μεγάλη ποικιλία από τοπικά προϊόντα για να βάλει στην βαλίτσα του γυρίζοντας σπίτι του.

Σύνορο με την Βουλγαρία, ο Δήμος Νευροκοπίου, διαθέτει πλούσια ορεινή ομορφιά και ποικιλία τοπικών προϊόντων που αφήνουν τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι πατάτες Νευροκοπίου θεωρούνται άριστης ποιότητας σε όλη την Ελληνική επικράτεια και αποτελούν προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π). Αν κάποιος από εσάς, τύχει να βρεθεί στο Νευροκόπι τον Σεπτέμβριο, θα διασκεδάσει στην γιορτή πατάτας που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους κατοίκους και τον Δήμο.

Επίσης ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις του κόσμου, κατέχουν και τα φασόλια Νευροκοπίου. Πατάτες και φασόλια αποτελούν κύρια πηγή εσόδων των κατοίκων του Δήμου, όπου χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες κατά την χειμερινή περίοδο, είναι προϊόντα ξεχωριστά για την γεύση τους.

Ας μην ξεχνάμε την σημαντική κτηνοτροφική δράση της περιοχής. Έτσι πριν τελειώσει ο επισκέπτης την περιήγηση του στο Νευροκόπι, πρέπει να δοκιμάσει τα ονομαστά λουκάνικα Βώλακα, τα άριστης ποιότητας κρεατικά, αλλαντικά και τυροκομικά της περιοχής. Τέλος, το άγριο κυνήγι, που αποτελεί και πόλο έλξης κατά την χειμερινή περίοδο για τους φίλους κυνηγούς.

Τα γραφικά ταβερνάκια που υπάρχουν σε όλα τα χωριά του Δήμου Νευροκοπίου, παροτρύνουν τον επισκέπτη να παίξει αυτό το παιχνίδι γεύσεων και απολαύσεων. Πώς να μην αναφέρουμε τις σημαντικές εξορύξεις μαρμάρων στο Βώλακα, Οχυρό και Γρανίτη, καθώς επίσης και τα πλούσια σε όγκο ξυλείας, δάση της περιοχής.

Οι λάτρεις της παράδοσης, μπορούν να επισκεφτούν τον Βώλακα, για τις χειροποίητες κούκλες και το Παγονέρι για τα παραδοσιακά υφαντά του.

Το ταξίδι στον Νομό Δράμας δεν σταματάει εδώ! Επόμενη στάση, ο Δήμος Προσοτσάνης, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσα στον Αγγίτη ποταμό και τους δύο σημαντικούς βιοτόπους για την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, το Φαλακρό και το Μενοίκιο. Μέσα στο θαυμαστό αυτό περιβάλλον, οι κάτοικοι του Δήμου Προσοτσάνης, σεβόμενοι το φυσικό κάλος, δραστηριοποιήθηκαν σε πολλούς τομείς και έχουν να προσφέρουν μια τεράστια γκάμα τοπικών προϊόντων για τον επισκέπτη. Η πλούσια γεύση των τυροκομικών και των αλλαντικών (με έμφαση στον καβουρμά) στην Πετρούσα και του κρασιού της περιοχής των Κοκκινογείων, αποτελούν πειρασμό για τους λάτρεις του φαγητού.

Πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας, μπορεί ο επισκέπτης να περάσει από την Μικρόπολη, ένα γραφικό χωριό του Δήμου Προσοτσάνης, που φημίζεται για τα νόστιμα κάστανά του και να γιορτάσει μαζί με τους κατοίκους, την γιορτή κάστανου που διοργανώνεται εκεί.

Λίγο πριν το τέλος του φθινοπώρου (5 Νοεμβρίου), μπορεί να παρευρεθεί στην γιορτή τσίπουρου που γίνεται στην Καλή Βρύση. Το εξαιρετικής ποιότητας τσίπουρο της καλής Βρύσης, αποτελεί τέλειο απεριτίφ.

Εξορύξεις μαρμάρων συναντάμε στον Δήμο Προσοτσάνης (Πύργοι-Πετρούσα), καθώς επίσης την παραγωγή βαμβακιού στο Φωτολίβος, όπου γιορτάζεται η εορτή βαμβακιού τον Σεπτέμβριο. Από το πανέμορφο όρος Φαλακρό, ο επισκέπτης μπορεί να συλλέξει βότανα και αρωματικά, απαλλαγμένα από χημικά, πλούσια σε θεραπευτικές και άλλες ιδιότητες, τα οποία μπορεί να δοκιμάσει και να πάρει μαζί του.

Επιτέλους, ο δρόμος οδηγεί στην όμορφη πόλη μας, τον Δήμο Δράμας. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς, την φημισμένη φέτα μας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αλλαντικά, την πλούσια ποικιλία φρέσκων οπωροκηπευτικών και τα γνωστά σε όλους blueberries, με τις ευεργετικές θεραπευτικές τους ιδιότητες στον διαβήτη. Ο επισκέπτης θα συναντήσει, τα κρασιά του Μικροχωρίου και σίγουρα θα θελήσει να εμπλουτίσει την κάβα του με κάποια από αυτά.

Για τους λάτρεις του φαγητού μια επίσκεψη στο Σιδηρόνερο αρκεί, για να δοκιμάσει κρέας άγριου κυνηγιού ή ορεινής πέστροφας, μια εξαίρετη επιλογή! Να μην ξεχάσει να δοκιμάσει το μοναδικό πεϊνιρλί με σουβλάκι όσο βρίσκεται στην πόλη μας. Από εδώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν, οι εξορύξεις μαρμάρου (Μοναστηράκι-Ξηροπόταμος), εφόσον ο Νομός μας είναι πλούσιος σε κοιτάσματα μαρμάρου.

Ο επισκέπτης αφήνοντας πίσω του το Δήμο Δράμας, θα συναντήσει τον όμορφο Δήμο Δοξάτου, με τους παραδοσιακούς οικισμούς και τα αρχιτεκτονικά του μνημεία. Χάρη στο πλούσιο έδαφος της περιοχής, ευδοκιμούν εξαίρετες ποικιλίες σταφυλιού, που δίνουν τα περίφημα κρασιά και τσίπουρα της περιοχής της Αγοράς Κυργίων. Η παράδοση παραγωγής χαλβά συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Έτσι έχουμε τον φημισμένο χαλβά Κυρίων όπου μπορεί να επιλέξει την γεύση που προτιμά, μέσα από μια πλούσια γκάμα προϊόντων.

Η γιορτή καλαμποκιού στο Καλαμπάκι την θερινή περίοδο, επιβεβαιώνει την έντονη παραγωγική δραστηριότητα καλαμποκιού.

Αν αξίζει να πάρει κάτι τελευταίο ο επισκέπτης μαζί του, αυτό είναι ο χυμός ροδιού, που παράγεται τα τελευταία χρόνια στον Άγιο Αθανάσιο. Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Άγιο Αθανάσιο, συναντούμε το όμορφο Κεφαλάρι με τα δροσερά ποτάμια του, φημισμένο για τις ντόπιες πέστροφες του.

Ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού μας, είναι ο Δήμος Παρανεστίου. Η Παρανέστια γη, είναι μια ορεινή περιοχή, πλούσια σε βλάστηση, γεμάτη χρώματα και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές. Η κτηνοτροφία και η υλοτομία, είναι οι κύριες δραστηριότητες των κατοίκων. Εκτός από τα υλοτομικά και κτηνοτροφικά προϊόντα, ο Δήμος Παρανεστίου διαθέτει έντονη δραστηριότητα στην οινοποιεία. Κατηφορίζοντας προς την Ανδριανή μπορεί ο επισκέπτης να επισκεφτεί ένα από τα μεγαλύτερα οινοποιεία του Νομού μας και να προμηθευτεί καλής ποιότητας κρασί.

Εάν θέλει να γνωρίσει από κοντά μια πτυχή της παράδοσης μας, μπορεί να επισκεφτεί τον Πελίτη στο Μεσοχώρι, όπου θα προμηθευτεί εντελώς δωρεάν τους παραδοσιακούς σπόρους που επιθυμεί για την καλλιέργεια του.

Ολοκληρώνοντας την διαδρομή στο μονοπάτι των τοπικών προϊόντων του Νομού μας, αξίζει ο επισκέπτης να γνωρίσει τα προϊόντα των τοπικών γυναικείων συνεταιρισμών φτιαγμένα με μεράκι και με αγνά υλικά της περιοχής.