Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Αρχαιολογικό Μουσείο

Εκτύπωση

 

Το μουσείο λειτουργεί από το 1999 σε κτίριο που κτίστηκε από το Δήμο Δράμας και παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να λειτουργήσει αρχαιολογικό μουσείο στο νομό.

Τα ευρήματα που στεγάζει το μουσείο καταγράφουν την πολιτιστική ιστορία της Δράμας από τη Μ14έση Παλαιολιθική Εποχή έως το 1914. Τα αρχαιότερα ευρήματα (οστά και λίθινα εργαλεία) προέρχονται από ανασκαφική έρευνα στο σπήλαιο των πηγών του ποταμού Αγγίτη (50.000 π.Χ.), ενώ εκτίθενται εργαλεία, κοσμήματα και αγγεία από τους προιστορικούς οικισμούς των Σιταγρών και του Αρκαδικού (6.000-4.000 π.Χ.), από την Πρώιμη (πολλά αγγεία) και Υστερη Εποχή του Χαλκού (ευρήματα από τάφους στους Ποταμούς και στην Εξοχή) και από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου (αγγεία, όπλα. εργαλεία και κοσμήματα από τάφους στη βιομηχα12νική περιοχή Δράμας). Στην πρώτη αίθουσα γίνεται αναπάρασταση μιας νεολιθικής, μονόχωρης, πήλινης κατοικίας με την οικοσκευή της (εργαλεία, λίθινα, κοκκάλινα, πήλινα, απαραίτητα για τις καθημερινές ανάγκες του νεολιθικού ανθρώπου), έναν αργαλειό, ειδώλια και τελετουργικά αγγεία μαζί με ξύλινους πάγκους, στρωσίδια και καλάθια.

Ακόμα το Μουσείο εκθέτει δείγματα αττικής κεραμικής (6ος και 5ος αι. π.Χ.), μια μαρμάρινη προτομή του Διονύσου που αποτελεί το αρχαιότερο δείγμα λατρείας του θεού στην ευρύτερη περιοχή, ένα θησαυρό 860 νομισμάτων του Φιλίππου Β’ από ανασκαφή στους Ποταμούς καθώς και άλλα ευρήματα από τον αρχαίο οικισμό της Δράμας (4ος αι. π.Χ.). Σημαντικά είναι επίσης τα κτερίσματα τάφων ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν αυτά που βρέθ13ηκαν σε μακεδονικό τάφο ελληνιστικών χρόνων του Β’ αι. π.X.

Από τη ρωμαική εποχή το μεγαλύτερο μέρος των ευρημάτων προέρχεται από την πόλη των Φιλίππων, όπως το χάλκινο αγαλμάτιο του Δία, αλλά και από άλλες περιοχές όπως η επιτύμβια στήλη του Τιβέριου Κλαύδιου Μάξιμου που βρέθηκε στη Γραμμένη. Τα ευρήματα προέρχονται από όλο το νομό Δράμας (πόλη Δράμας, την Kαλή Bρύση, την περιοχή της Γραμμένης, την Προσοτσάνη, την Πλατανιάς, τους Ποταμούς).

Δείγματα της παλαιοχριστιανικής εποχής στην περιοχή είναι τα νομίσματα και η κεραμική από τον οικισμό της Δράμας και από τους Φιλίππους. Τα μνημεία της βυζαντινής εποχής είναι λιγοστά, με πιο χαρακτηριστικά το πέτρινο ηλιακό ρολόι με εγχάρακτες τις ώρες (1069 μ.Χ.) από την περιοχή Παλαιοχωρίου, αγγεία, νομίσματα, και κοσμήματα από τη Δράμα, την Αδριανή και τον Ξηροπόταμο.