Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Δράμα – Βώλακας – Κορυφές Φαλακρού – Τουλουμπάρι - Λιβαδερό

Εκτύπωση

Χτισμένος σε μία κοιλότητα που σχηματίζεται ανάμεσα στις ορεινές μάζες του φαλακρού σε υψόμετρο 830 μέτρων ο Βώλακας 7απέχει από τη Δράμα 35,5 χιλιόμετρα και 24 από το Νευροκόπι. Ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται σε 870 κατοίκους που είναι όλοι τους γηγενείς. Το χωριό διασώζει την πολύτιμη παρακαταθήκη μιας ιδιάζουσας πολιτισμικής κληρονομιάς. Στο χωριό υπάρχει μεταβυζαντινή τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική Εκκλησία με ανεξάρτητο λιθόκτιστο κωδωνοστάσιο, αφιερωμένη στον Προφήτη 10Ηλία, η οποία εγκαινιάστηκε, σύμφωνα με την κτητορική της επιγραφή, το Μάιο του 1841. Ο Βώλακας είναι ένα ζωντανό χωριό και σε αντίθεση με άλλα χωριά της περιοχής, είναι πάντα γεμάτο από φωνές παιδιών που παίζουν στους δρόμους.

Από τον Βώλακα η ανάβαση στο οροπέδιο του Αγίου Πνεύματος (1720 μέτρα), ιδίως το καλοκαίρι, ανήμερα της γιορτής είναι εμπειρία συμμετοχής σε μία τελετουργία, που εκτός από θρησκευτική έχει και άλλες πλευρές. Η διαδρομή ως το εξωκλήσι μπορεί να γίνει με αυτοκίνητο από τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που οδηγεί στο χιονοδρομικό κέντρο ή, καλύτερα, με τα πόδια από το μονοπάτι, που ξεκινώντ2ας από τον Βώλακα ακολουθεί τη χαράδρα του ρεύματος της Λεπτοκαρυάς, διασχίζει το δάσος «Κουρί», προσπερνά το ορεινό καταφύγιο και από εκεί, παίρνοντας βορειοανατολική κατεύθυνση, σκαρφαλώνει κατά μήκος της διόδου που σχηματίζεται ανάμεσα στις κορυφές «χορός» (1800 μέτρα) και «κοριτσομαγούλα» (1986 μέτρα) μέχρι το επόμενο ορεινό καταφύγιο, από όπου κάνοντας νοτιοανατολική στροφή καταλήγει στο οροπέδιο και το Εκκλησάκι του Αγίου πνεύματος. Καθώς σ’αυτά τα μέρη η γιορτή προλαβαίνει την άνοιξη που βραδυπορεί, οι βραχύσπαρτες πλαγιές του βουνού είναι κ5αταπράσινες και γίνονται ιδανικό φόντο για το πολύχρωμο πλήθος που ανηφορίζει. Το πλήθος αυτό το αποτελούν οι πιστοί της παράδοσης, κυρίως έφιπποι νεαροί αλλά και πεζοί Μετά την πανηγυρική λειτουργία, του κουρμπάνι και το χορό όλοι επιστρέφουν στο χωριό, όπου γίνονται ιπποδρομίες και συνεχίζεται το γλέντι…

Για την πεζοπορική ανάβαση στο οροπέδιο του φαλακρού οι Βωλακιώτες προσκυνητές χρησιμοποιούν στην πραγματικότητα το Ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6, το οποίο ξεκινά από τη Φινλανδία, εισέρχεται στο νομό Δράμας από τα βουνά της Βροντούς. Βέβαια, εκτός από το Ε6 για πεζοπορία προσφέρονται και άλλα «παραδοσιακά» μονοπάτια του βουνού. Ξεχωρίζουν για το ενδιαφέρον τους δύο. Το πρώτο, ξεκινώντας από το σημείο της αμαξιτής εισόδου στο οροπέδιο του Αγίου πνεύματος και ακολουθώντας τη δυτική πλαγιά της κορυφής «Καρτάλκα» με κατεύθυνση νοτιοδυτική καταλήγει στο φαράγγι των Πύργων και το δεύτερο που χρησιμοποιούν οι Βωλακιώτες για να μαζέψουν «τσάι του βουνού». Αυτό ξεκινά πάνω από την ανατολική πλευρά του οροπεδίου 6ως παρακλάδι του Ε6 και κατηφορίζει μέσω μιας ρεματιάς, τη βορεινή δασωμένη πλευρά του φαλακρού φτάνοντας κοντά στη Μπαρτίτσεβα.

Το οροπέδιο του Αγίου πνεύματος φιλοξενεί ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικ1ά κέντρα της Ελλάδας με εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των επισκεπτών. Οι χειμερινές προκλήσεις του φαλακρού δεν πρέπει να επισκιάζουν τη θερινή του γοητεία. Γνωστό και ως «βουνό των λουλουδιών» ή ως «βοτανικός παράδεισος των βαλκανίων» εξαιτίας της πλούσιας χλωρίδας του, στην οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετά βαλκανικά ενδημικά και μοναδικά ορχιδεοειδή, προσφέρει ευκαιρίες για πεζοπορία σε διαδρομές που διασχίζουν θαλερά υπαλπικά λιβάδια, για ορειβασία σε δυπρόσιτες βουνοκορφές, για αναρρίχηση στο βάθους 100 μέτρων σπήλαιοβάραθρο της χιονότρυπας, στα έγκατα της οποίας τα χιόνια δεν λιώνουν ποτέ! Η οικολογική και αισθητική αξία του φαλακρού αναγνωρίστηκε με την ένταξη του στο δίκτυο Natura 2000.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή που μπορεί να γίνει με αφετηρία τον Βώλακα είναι αυτή προς την Μπαρτίτσεβα ή κορυφή 3Μακεδονομάχου Άρμεν. Ο δρόμος είναι δασικός, αρκετά καλής βατότητας και η κατεύθυνση4 του γενικά βορειοανατολική. Πρώτα ανηφορίζει προς το ύψωμα και τα οχυρά του Αγίου Νικολάου (980 μέτρα), τα αφήνει αριστερά και φτάνει (οχτώ χιλιόμετρα μετά τον βώλακα) σε μία διασταύρωση, στο σημείο ακριβώς που υπάρχει και το Εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου. Ακολουθεί την αριστερή διακλάδωση και καταλήγει, ύστερα από ένα ακόμη ανηφορικό χιλιόμετρο στο μικρό οροπέδιο της κορυφής Άρμεν. Το πρώτο πράγμα που προκαλεί εδώ εντύπωση είναι τα ανατιναγμένα υπέργεια πυροβολεία που βρίσκονται σε σημεία από τα οποία ξεκινούν υπόγειες στοές. Είναι πνιγμένα στα λουλούδια και τη χαμηλή βλάστηση. Το δάσος ξεκινά λίγο χαμηλότερα. Η κορυφή αυτή είναι ο ορισμός της στρατηγικής θέσης. Ελέγχει την κοιλάδα του Νέστου από την γέφυρα των Παππάδων και ακόμη παραπέρα, ενώ τα νώτα της (προς Νότον) τα καλύπτει ο ορεινός όγκος του φαλακρού!

Από τη Μπαρτίτσεβα η επιστροφή μπορεί να γίνει είτε μέσω Βώλακα είτε από το δασικό χωματόδρομο που συνδέει τον Βώλακα με 9το Τουλουμπάρι διασχίζοντας τη δασωμένη και γεμάτη ρεματιές βόρεια πλευρά του φαλακρού. Ο δρόμος αυτός ξεκινάει από το Εκκλησάκι του Αγίου Ευσταθίου και είναι η δεξιά διακλάδωση του δρόμου που έρχεται8 από τον Βώλακα. Η διαδρομή απαιτεί οπωσδήποτε τετρακίνηση, προσφέρει όμως τη δυνατότητα για επίσκεψη σε παλιά εγκαταλελειμμένα χωριά, όπως το Μεσοβούνι και ο Άγιος Πέτρος. Σήμερα βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης η συντήρηση παλαιών μονοπατιών προς τα ερείπια των παλιών χωριών. Τα μονοπάτια αυτά ξεκινώντας από το δασικό δρόμο (το πρώτο αμέσως μετά τη διασταύρωση προς Άρμεν, το δεύτερο τρία χιλιόμετρα μετά τη διασταύρωση και από το σημείο που βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας) κατηφορίζουν το ένα προς το Μεσοβούνι ακολουθώντας το ομώνυμο καλντερίμι και το άλλο προς τον Άγιο Πέτρο υπό τον ίσκιο δρυών, καστανιών και άλλων πλατύφυλλων και τα δύο μονοπάτια κατευθύνονται στη συνέχεια προς την περιοχή του Περάσματος. Το Τουλουμπάρι απέχει από τη Δράμα περίπου 30 χιλιόμετρα και από το Λιβαδερό 24,5.