Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Местни Продукти

Печат

 

Окръг Драма. Много преживявания за посетителя, които може да посети красивата природа, да опита мгого ястия и едно голямо разнообразие от местни продукти.

Община Неврокопи, на гръцко-българската граница, разполага с богата горска красота и разнообразие от местни продукти, които оставят най-доброто впечатление. Картофите на Като Неврокопи са с отлично качество в цялата гръцка територия и продукти със защитен произход. Ако някои от вас ще се случи в Неврокопи през септември, ще се забавлява в празника на картоф, който се организира всяка година от местните жители и общината.

Изключително място в предпочитанията на хора, има също и боб. Картофи и боб са основен източник на приходи за жителите на общината, къдедо благодарение на ниските температури през зимата продуктите имат отличителен вкус. Значително е също животновъдството в района, така че посетителят трябва да опита известният суджук във Волакас, месото с отлично качество, колбаси и сирене на района. Накрай, ловът на дивите животни привлича много ловци в района през зимата.

Живописните таверни, които съществуват във всички села на община Неврокопи, подтикват посетителя да се наслади на ястията. Не можем да не споменем важната добив на мрамор във Волакас, Охиро и Гранитис, както и богатите гори на дървен материал в района. Любителите на традицията могат да се посетят село Волакас за ръчно изработените кукли и село Пагонери за традиционните тъкани.

Пътешествието в окръг Драма не спира до тук! Следващата спирка, община Просоцани, която се намира между река Агитис и двете важни биотопи за Гърция и Балканите, Фалакро и Меникио. В тази прекрасна околна среда , жителите на Просоцани , които опазват околна среда са активни в много сфери и предлагат една огромна гама от местни продукти за посетителя. Богатият вкус на сиренето и колбасите (особено кавурмас) в Петруса и виното на село Кокиногя са изкушение за любинелите на храна.

През зимата, посетителят може да мине от Микрополи, едно живописно село на община Просоцани, което е известно за кестените и да празнува заедно с местните жители празник на кестен, който се организира там.

Преди края на есента (5 ноември), се провежда празник за ципуро (ракия) в село Кали Вриси. Най-висококачественото гръцко ципуро е перфектен аперитив. Срещаме добив на мрамор в община Просоцани (Пирги - Петруса), както и производство на памук в село Фотоливос, където се провежда празник на памук през септември. От красивата планина Фалакро, посетителят може да събере ароматни билки без химически вещества, богати с терапевтинчи и други свойства, които може да опита и да ги вземе със себе си.

Най-сетне пътят води до красивият ни град, община Драма. Струва си да опита някой известното сирене и млечните продукти, колбасите, богатото разнообразие от пресни зеленчуци и известните на всички blueberries, с полезните терапевтични свойства върху биабет. Посетителят ще срещне вината на село Микрохори сигурно ще желае да обогати винарската му изба.

За любителите на храна, посещението в Сидиронеро е достатъчно за да опита месо от див лов или планинска пъстърва, отличен избор! Няма да забрави да опита "пеинирли" с шишче . Оттук не може да липсва добив на мрамор (Монастираки – Ксиропотамос), тъй като окръг Драма е богат с находища на мрамор.

Посетилят оставайки зад себе си окръг Драма ще срещне хубавата община Доксато, с традиционните жилищета и архитектурните паметници. Благодарение на богатата почва на района, виреят изключителни сортове грозде, които дават най-известните вина и ципуро на село Киргя. Традицията на производство на халва продължава до днес. Така имаме известната халва на Киргя и посетителят може да избере вкуса че предпочита от една широка гама от продукти.Празникът на царевица в Калабаки през лятото, потвърждава силната производство на царевица.

Ако си струва посетителят да вземе нещо последно, това е сок от нар, който е произведен в село Агиос Атанасиос. На няколко километра от Агиос Атанасиос, срещаме красивото село Кефалари с реките, известно с местните пъстърви.

Последната спирка на пътуването е община Паранести. Паранести е един планински район, богат на растителност, пълен с цвят и невероятна природна красота. Основните дейности на жителите са животновъдството и дърводобива. С изключение на продукти от животновъдство и дърводоби, община Паранести има силна активност на винарство. В село Адриани посетителят може да посети една от най-големите винарни в окръг и да получи висококачествено вино.

Ако желае да познава един аспект на традицията, може да посети Пелити в село Месохори, където ще придобие абсолютно безплатно традиционните семена за отглеждане.

Завършвайки пътуването по пътя на местните продукти на окръг Драма, посетителят си струва да опита продуктите на местните женски сдружения, произведени с любов и пресни съставки на региона.