Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Драма - Волакас- Върхове Фалакро - Тулумбари-Ливадеро

Печат

Село Волакас е разположено на 35,5 км от град Драма, а 24 км от село Неврокопи 7в една долина между планинските масиви на Фалакро на 830 м надморска височина. Има 850 постоянни жители от местен произход и запазва ценните останки на културното си наследство. В селото има трикорабна базилика църква от следвизантийската епоха с дървен покрив и отделна каммена камбанария. Църквата е посветена на Пророк Илия и според запазения надпис е открита на месец май през 1841 г. Волакас е едно10 оживено село и за разлика от много други села на района, е винаги изпълнено с радостни гласове на децата, които играят по улиците.

Изкачването от Волакас до платото Свети Дух (1720 метра) и по-специално през лятото на деня на празника, е опит на участие в един ритуал, който не е само религиозен. Маршрутът до параклиса с кола по асфалтиран път, води до ски-центъра. Още по-добре пеша по пътеката, която започва от Волакас и следва пролома Лептокаря, минава през гората «Кури» и 2горското убежище и оттам следвайки североизточна посока се изкачва по дължината на прохода, който се образува между върховете «Хорос» (1800 метра) и «Корицомагула» (1986 метра) до следващото горско убежище, откъдето завивайки югоизточно стига до платото и параклиса на Свети Дух.

Пролетта е късна в тези места и на празника на параклиса склоновете са зелени- идеален фон за многоцветната тъпла. Тази 5тъпла се състои от вярващи, предимно младежки ездачи, но и пешеходци. След празничната литургия, курбана и хорото, всички се връщат в селото, където се провеждат конни надбягвания и веселбата продължава....

За пешеходното изкачване до платото на Фалакро, местните поклонници от Волакас всъщност използват европейската пътека Е6, която започва от Филандия и навлиза в област Драма от планините на Вроду. Естествено, освен Е6, се предлагат и други «традиционни» пътеки. От тях се отличават две. Първата започва от входа на платото на Свети Дух и следвайки западния склон на върха «Карталка» със северозападна посока, стига до ждрелото на Пирги. Втората пътека се ползва от жителите на Волакас за 6събиране на «горски чай». Тя започва над източната страна на платото, като клон на Е6 и се спуска чрез един поток през северната гориста част на Фалакро, стигайки близо до Бартичева.

Платото на Свети Дух притежава един от най- добрите ски-центрове в Гърция със съоражения, които отговарят на съвременните изисквания на посетителите. Зимните предизвикателства на Фалакро не бива да засенчват 1лятната ѝ привлекателнос. Известна е като «планина на цветята» или «ботанически рай на балканите, поради богатата си флора, в която са включени достатъчни балкански и единствени орхидеовидни видове. Планината предлага възможности за походи през ливади, за алпинизъм по недостъпни върхове, за изкачване по стените на пещера «Хионотрипа», на 100 метра дълбока, на чието дъно снега не се топи никога! Екологичната и естетическа стойност на Фалакро беше призната за включването ѝ в списъка на Natura 2000 .  

Друг интересен маршрут, започващ от Волакас е този водещ към Бартичева или 3връх «Македономаху Армен». Пътят е горски, достъпен със североизточна посока. Първо се спуска към възвишението и крепостите на Св.Николай (980 метра), оставя ги на лявата страна и стига до един кръстопът (на 8 килом4етра от Волакас), там където се намира параклиса на Св. Евстатйи. Следвайки лявото разклонение стига до малкото планинско плато на върха Армен, след още един километър. Това което прави впечатление тук са взиврените надземни артилерийски бункери, откъдето започват подземни тунели. Те са обрасли с цветя и ниска раститеност. Този връх е важно стратигическо място. Контролира долината на река Нестос от моста на Пападес и дори още по-далече, докато южната част е защитена от планинския масив на Фалакро.

Връщането от Бартичева може да стане през Волакас или през горския черен път, 9който свързва село Волакас с Тулубари, преминавайки през гористия и пълен с потоци северна част на Фалакро. Този път започва от параклиса на Св. Евстатий и е дясното разклонение на пътя, който идва от Волакас. Маршрутът изисква само автомобили 4Х4, но предоставя възможността за посещаване в стари и запустели села, като Месовуни и Св. Петър. Днес се извърсва възстановяване на 8старите пътеки, които водят към останките на старите села. Тези пътеки започват от горския път (първата веднага след разклона на връх Армен, а втората три километра след разклона, там където се намира параклиса на Св. Варвара). Едната слиза следвайки едноименния калдъръм, а другата към Св. Петър под сенките на дъбове , кестени и други широколистни дървета. След това и двете пътеки продължават към местността Перазма. Тулубари се намира на около 30 километра от град Драма, а 24,5 км от село Ливадеро.