Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Гранитис - Свети Павел - Охиро

Печат

Село Гранитис се намира по пътния коридор Драма – Неврокопи, в подножието granitisна северната страна на югозападната част на планина Фалакро. Намира се на 11 км от село Неврокопи и 31 км от Драма. Преди много време селото беше построено по-ниско на двата бряга на едноименната река, но днес е преместено към пътя. Село Гранитис е известно отдавна с изключителния си климат. Това обяснява създаването на санаториум през предвоенните години и създаването на детските лагери на Светата Митрekklisiaополия в Драма през следвоенните години. Селото се намира в един тесен проход, който свършва драмската долина с басейна на Неврокопи, тоест в прохода, в чийто вход охраняваха укрепленията Лиссе и Пирамидоидес през Втората световна война.

Старата следвизантийска църква в Гранитис е една трикорабна базилика с дървен покрив, построена през 1837 г и посветена на св. Архангели. Днес в Гранитис има два модерни хотелски комплекса и много известни таверни. За да видим по-добре селото е нужно да се разходим пеша. Има много добри пътища, преминаващи през гъсти букови и дъбоgranitis11ви гори, между който се намират овощни дръвчета  (орехи, вековни кестени, череши, лешници, круши и др. останки от други овощни градини).

Най-трудния от пешеходните пътища, но и най-известния, е този който води до върха на св.Павел (1769 м). Пътеката започва отsanatorio изоставения вече санаториум, който се намира западно от селото и на покрива му са изникнали различни дървета, предимно тополи. Пътеката следва южна посока и преминава през толкова голямо разнообразие от растителност и наблюдателният турист мисли че е в ботаническа градина. В началото, пътят не е толкова труден, но когато излиза от гората става стръмен. Ливадите в тази зона, от ранната пролет (март и началото на април) се покриват с големи пространства от билката сафран, които образуват блещясти жълти и сини ливади, правейки контраст на цветове с бялата повърхност на снега, който все още съществува. Пътят продължава до подножието на върха, откъдето започва истинското приключение за пешеходеца.

Изкачването до върха изисква решителност и добро физическо състояние. Има monopatiпътека но по-бързо може някой да се изкачи напряко. Това е найстина трудно и затова е нужно голямо внимание при всяка една стъпка. Между варовикавите скали има дупки, водещи към пропасти, които спират дъха. За изкачването се изисква общо време 3 часа. Разбира се, за тези които не са толкова тренирани, ще е нужно много повече време. Приблизавайки се към върха, се вижда параклиса на св. Павел, който е построен от армията през 1952 г - една микроскопична постройка, в която може да влезе само един човек.

Когато изкачването свършва е непреодолимо да запалиш една свещичка. Малкият параклис няма врата, защото е отнесена от силните ветрове. Много е2 трудно да се опише изживяването на върха на св. Павел. Ако зимата е малко закъсняла, може би северната част на върха към басейна на село Неврокопи да бъде още покрита от снега, а южната част към долината на река Агитис суха и окъпана в слънчеви лъчи. От страна на басейна се виждат от високо подземните канали на село Охиро, които поддържат река Агитис. От другата страна не са видими. Но оттук е видима цялата равнина на Драма до планина Пагео, предлагайки чувство на господство. Може би няма по-голямо удоволствие от малко студена вода или един портокал по време на почивка под слънцето, преди да започне спускането, oxuroкоето със сигурност не е толкова имурително за белите дробове, но за краката е същото или по трудно от изкачването. Ако няма настроение или възможност за поход, някой може да стигне до местността « Трапези » с един автомобил 4Χ4. Оттам посетителят може да се наслади гледката от върха на св. Павел. Пътят с кола започва от село Гранитис и следва лявото разклонение на пътя в южна посока. Минава през стари овощни градини и след три километра стига до една модерна кравефарма, откъдето изкачва до гората в западна посока. Пътят продължава сред дdentraърветата и стига до изоставената каменна кариера, където е краят на маршута.

От санаториума също започва един горски път, който води към басейна на Неврокопи и село Охиро. Този е старият път Драма-Неврокопи. Когато пада първият сняг, този път се предлага за поход и приключение. Дърветата са преведени от тежестта на снега, следите на дивите животни по бялата настилка, потъването на краката в снега и замърснал вятър, придават интерес на това пешеходство. Достатъчно е да има добра компания и един термос с горещ чай.