Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

По пътя към Нестос

Печат

 

Мястото на цитаделите и крепостите на планинските върхове и силната bouno24fraktoконструкция от камъни, показват важната си роля в района. Тези цитадели и крепости имаха за цел контрола на преминавания от континенталната част на град Драма в устието на река Нестос и за много пъти съставяше убежище на местното население през варварските нашествия. Дори и днес, следваме същия древен път за да се намерим на реката, която е била почитана от древните траки.

След магистрала към Кавала на 4-ти километър, следваме посоката към Паранести и посещаваме историческия градец Адриани, на 11 км от Драма. Близо oik.adrianiдо селището има следи на човешко присъствие през древността от руините на първата крепост в местоположението на св. Йоан. Южно от селото се спасява трикорабната базилика на св. Николай (1884 г) с дървен покрив, построенна от местни гърци жители по време на развитието на търговията с тютюневи изделия. Днес районът е известен с отличните местни вина и ракия. В посещаеми винарци, които са заобиколени от ampelonesорганизирани лозя, ще обиколим производствените обекти, избата и декустационните зали за да опитаме наградените вина в целия свят.Районът събира и други по-малки производствени обекти, с чудесни вина, които го правят значителен икономически център на Драма. Югоизточно от Адриани, можем да релаксираме, да тренираме, да приготвим деликатеси в организирана горичка на градеца под сянката на платаните на площ от около 50 декара. Можем да комбинираме посещението ни в Адриани с празника на 6 август, деня на Преображение Господне.

Следващата ни спирка е седалището на общината на областта, село Никифорос nikiforosnewна 5 км от Адриани. Разрушаващи се двуетажни къщи по централния път и в тесните улички на селището с изоставена, но красива сграда на гарата, дават аромата на една отминала епоха със значителна икономическа дейност. В района се установиха малоазийските бежанци, главно от понтийски произход по време на обмена на населението между Гърция и Турция (1922-1924 г) и продължиха традиционните селскостопански местни дейности. Всяка година жителите празнуват деня на Пророк Илия на 20 юли.

Желайки да знаем предишната история на района, следваме пътя до Псили Рахи, paranesti26на 8 км от село Никифорос. Пътят става сега по-тесен, но все пак проходим. По пътя срещаме храсталак в камениста почва и стари мюсюлмански села накацали по хълмовете с чудесна гледка, като е село Псили Рахи на 440 м надморска височина. Открояваме някои вили в селцето Тихос, което се нарича "Суруджулер" до между двете световни войни. Вилите ни paranestiнапомнят кули и епохата на всемогъществото на местните "бейове". Немногочислени възрастни жители, от малазийски произход, се занимават днес с животновъдството и произвеждат месо и сирене с отлично качество. В Псили Рахи се организира местен празник на 15 август.

По един приятен път на 4 км с плавни завои, стигаме до Псили Рахи до централния път за Паранести на височината на село paranesti2Хамокераса. Ако изберем другия път от Никифорос, ще срещнем много селцета с немногочислени селски семейства, в най-голямото село на района, Платаня. Тук има находки от различни епохи в мястото "Кале", което е заобиколено от здрава стена с камъни по правоъгълна и неправилна форма. Този замък е достъпен по горски път, започващ от Платаня, един маршрут на 3 км.

След гарата на Платаня, маршрутът придобива нов интерес. Пътят става тесен и продължава с достатъчни завои в зеления пейзаж. Около нас има дълбоки paranesti28потоци, създадени между склоновете на Родопите, които са покрити с гъста растителност. Сянката на дърветата все още покрива пътната настилка на някои места, докато вървим успоредно на трасето на зелезопътната линия през тунела на Родопите. След 34 км, преминаваме големия мост на река Нестос, над водите на реката, които образуват впечатляващи вълнения в някои места. Стигаме до Паранести, където живеят 600 жители. Паранести също е седалището на едноименнията община.