Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Екскурзия до гора Елатя

Печат

Само на 60 км от центъра на град Драма, посетителят посещава в района един от най-хубавите горски комплекси на страната, известната гора Елатя, чието богатство на флората и фауната в планините на централните Родопи е отправна точка за вашия окръг и северна Гърция. С пълен резервоар от града се движим североизточно по направление село Сидиронеро, на 45 км от Драма. Ще пресечем хубавия квартал Панорама, ще минем през гората за отдих в село Калифитос и след това ще посетим манастира Възнесение Господне (Сипса) в село Таксиархес, на 10 км от Драма. Построен през 1970 и разположен в мястото на по-стар малък манастир. Посещаем е ежедневно, празнува през деня на Възнесение Господне и привлича много поклонници по време на Великден.

 

След село Таксиархес, пътят се стеснява и се нуждае от специално внимание при шофирането в някои части, тай като камиони превозват дървен материал до град Драма, от април до есента. Постепенно усещаме промянатя на надморска височина. Наближаваме кръстовището на малкото, но много живописно село Дендракя на 23 км от града, в североизточното подножие на централната планина Фалакро. Районът се предлага за пешеходни преходи в гъста гора с разнообразна растителност от дъб, кестен, лешник и бук до местността "Кераси" на 1000 м и в труднопроходима горска местност "Бара" на 1300 м.

Връщайки се по пътя до село Сидиронеро, растителността става по-гъста. В село Ливадеро на 22 км от Драма срещаме европейската пътека Е6 и малко по-горе се разхлаждаме със студената изворна вода. Оттук пресичаме гъстата ледена и снежна през зимата дъбова гора. Всички тези промени в климата, в планинския терен и растителността са по-значителни в местността "Тулубари" на 28 км от Драма. За първи път можем да видим отсреща величествените върхове на централните Родопи. Наляво, в гъста гора от северната страна на планината, започва черен път по направление село Волакас на 37 км. Този маршрут е истинско предизвикателство след пролетта за подходящи превожни средства.

Продължавайки за село Сидиронеро слизаме до новия мост на село Пападес, над красивото езеро, което е образувано от водите на река Нестос. След моста, на 38 км от град Драма, ще спрем за малко време пред паметника на героите от битката на село Пападес през 1944 г. Уникална е гледката към Фалакро и езерото пред нас. При влизането ни в село Сидиронеро, едно село с няколко постоянни и найстина гостоприемни жители, можем да следваме черния път до водноелектрическите язовири на река Нестос, на 22 км разстояние или да продължим нашия път към гора Елатя. По направление на горското селище на гората, на 26 км по асфалтиран път ще срещнем село Скалоти, последната спирка от където можем да се снабдим с горива и продукти, преди влижането ни в горския комплекс, на 9 км от село Сидиронеро. Вече се движим над 900 м надморска височина. Движим се между склонове със смесени гори, където доминира бор, насладвайки се на гледката към северната страна на планина Фалакро.

Близо до старото горско работно място има път, който минава през мястото "гъст хълм". Продължавайки по основия път стигаме над сянката на огромни дървета в горско селище на гора Елатя-център на дърводобивни дейности от пролетта до есента и пустинен район през зимата, заобиколен от сняг.Намираме се на 1600 м надморска височина със средна годишна температура 9ºC и особено големи годишни валежи, над 1200 мм.

На 7 км източно от селището се намира мястото "Страворема"- една малка ливада между гъсти гори от смърч и бял бор. Потока "Страворема" се свързва с горското селище по един горски път 3 км. Пътят продължава южно и е проходим на 4 км с кола. След това, на около 15 км, проходимостта е лоша. Пътят минава по-високо от "Страворема" и на първите км се намира едноименния водопад. Пътят свършва когато минаваме мястото "Мегало Рема". След потока "Страворема" има стара пътека в добро състояние по протежение на река "Мегало Рема". Този район има разпръснати руини, а двете страни на реката са свързани със стари мостове във византийски стил.

Всяка година близо до горското селище, на 20-ти юли на празника на пророк Илия, се вдига голям сбор за традиционната среща на Саракачаните. Районът е бил обитаван от Саракачани до средата на 1940г. Скоро ще работи къща за гости в гъстата гора, а в горското селище има ограничена възможност за гостоприемство след споразумение с горското стопанство. По пътя към гора Елатя можем да намерим механи с вкусно ядене в село Ливадеро, Сидиронеро и Скалоти. Поради идеалния климат ще вземем с нас пъстърви от фермата намираща близо до село Сидиронеро, местно месо както глиган от фермата близо до село Скалоти, продукти от сирене и мед от село Сидиронеро. Горското селище в Елатя е свързано с пътна мрежа с Брежовата гора и Фракто. Първият маршрут е на 26 км до горското работно място Панагия и минава през смърчави и борови гори. Вторият маршрут е на 50 км до работното място Фракто със смърчови и борови гори. Състоянието на горската пътна мрежа е значително подобрена след пролетта, поради поддръжката и още се предлага за конвеционалните автомобили.