Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Фалакро: В селата на местните жители

Печат

Южната планина, която е гола в по-голямата част, скриваше във вътрешността dsc01836истинско съкровище за жителите, известният мрамор на района, който държи хората и донесе развитие, въпреки че добив на мрамор разруши красотата на стръмните склонове и върховете на Фалакро. От района започват някои от най-красивите пътища в планината, в дълбоки проломи, в склонове със скали и дерета с буйна растителност по пътя за върховете на Фалакро на 2000 метра височина, „в прегръдка на ветровете”. Район с дълга история и богата традиция на местните жители.  2

В източното подножие на Фалакро и на север от града, намира се Монастираки на 6 км от Драма. Сегашното население се състои от 700 жители. В селото има традиция на експлоатация на мрамор, се съхранява трикорабната базилика на Св. Георги (1842) с отделение за жени и лоджия, а външната църква се украсява с камбанария на 1890 г. 

От западния изход на града за Неврокопи и на 5 км от Драма, достигаме до   1Ксиропотамос с население 2500 жители, които се занимават предимно с обработката на мрамор. В селото се съхранява една от най-старите църкви в Драма, трикорабна базилика с дървен покрив на Св. Теодори (1815),  а близо до хълма „Калелик” се съхраняват развалините на древен замък, които някога контролираше проходите на района.  

Връщайки се по пътя за Неврокопи, се устраняваме към подножието на Фалакро,faraggipetrousas05 с направление красивото Пролом в Пирги. След 3 км достигаме от селището Ставрос до Петруса, където се съхраняват развалините на храма Св. Дева Мария, с многочислени ромейски и византийски скулптури на стените, като строителни материали. 

Продължаваме северно още 8 км до Пролом  в Пирги.  Пътят не представлява трудности и има нормални завои и добра пътна настилка. Напред виждаме най-високите върхове на Фалакро и сме нетърпеливи да наближим района, а на дясно имаме винаги пролома на Пирги. Карайки по централния път на селото, гледката е уникална, както срещните върхове спират ни дъха. 

В Пирги търсим пътя до церквата на Св. Преображение Господне и продължаваме по черния път паралелно на пролома. След шофиране или пътешествие, достигаме до мястото „Сусица”, което означава малко гумно за местните жители.  Там оставяме задължително нашата кола и продължим пеша още 500 м до мястото „Капи” и „Капка”, поради влагата в малките bouno08falakroкухини на планината. Оттук започва уникално тричасово пътешествие до пролома , след като сме сигурни че имаме подходящи дрехи и обувки.Въпреки че срещаме тесни проходи между планините и растителност по пътеката, вървим удобно докато се насладяваме на пейзаж.

 Лека-полека приближаваме до областта, която води до върховете. Тук растителността е по-гъста с ели и букове на склоновете и течащи води през дърветата. Като се изправят величествените върхове пред пролома, посетителят гледа с голямо учудване величието наbouno06falakro природата. Пътешествието в пролома е проходимо за посетителя. Достаточно е да се избегне дъждовния период и началото на пролетта за опасността от свличане. 

Ако имаме джип или друга  подходяща кола и желаем да се насладим на  пролом в Пирги и панорамата на върховете на Фалакро от горе, следваме пътя за мястото „Сида”. До църквата на Св. Лука, 500 м от селото, пътят е в добро състояние. След това, когато започваме да вървим на горе, пътешествието става трудно, поради камъни и кал в няколко места. На ляво виждаме пролома и пред нас се появят върховете все по-ясно. 

Продължаваме североизточно и оставяме превозното средство до църквата на bouno12falakroСв. Анаргири, на 12,5 км от Пирги и след 400 м сме на върха „Като Вардена”, където гледката е потресаваща. Пред нас и на дясно се изправят най-високите върхове на Фалакро. Срещу нас се намира върха „Карталка” на 2035 м височина, на дясно върха „Хионотрипа” на 2111 м и върха „Пророк Илия” на 2232 м. Върховете образуват един уникален обръч и дерето с богата растителност стига до началато на пролома. Не ще забравим да играем с ехото, което се образува на повърхностите dscf0133на стръмните склонове, тъй като те образуват един естествен говорител. 

Следващата ни спирка е в Волакас в западна част на Фалакро. Ще следваме пътя  до Неврокопи, един интересен път  през склоновете на Св. Павлос на запад, а централната комплекс на Фалакро на изток. След преминаването от мангановите рудни находища, ще завием на дясно и ще вървим на горе до платого на Волакас на 830 м, на 36 км от Драма. 

Гостоприемните местни жители се занимават с добив на мрамор в района – известен по целия свят – и с дърводобив. В центъра се намира храма на Пророк Илия (1841) с камененна камбанария на миналия век. След посещението ни в селото се връщаме на кръстовището до ски курорт Фалакро, на 48 км от Драма. С пътната настилка в добро състояние се насладяваме на пътя преминавайки от  гори с букове и черни борове, тъй като наближаваме „Кури”. Пътят предлага красива гледка със съвсем зелени пейзажи през пролетта, златни през есента и бели през зимата. 

Оставяме очите ни да бъдат загубени сред склоновdscf0112ете на Фалакро и да срещне на хоризонта срещните планини, а ливади и пасища пред нас ни принуждават за кратко спиране. По-горе, на платото на Светия Дуд, на 12 км от Волакас, любителите на зимните спортове ще се насладят на естествените ски писти, на 1745 м височина, обикновено от декември до април. Ски пистата включва пътеки по всички нива, като е подходяща за начинаещи и за спортисти. С голеният лифт на 1200 м височина и детските на 480 и 120 м, ски се превръща в приятно x.k falakrou 1 3изживяване за цялото семейство. Слизане за по-опитните ще започне от височина 2000 м на естествената писта с обща дължина 1250 м. За любителите на нови зимни спортове, част от пътешествието може да бъде използвана за „сноуборд”, докато има специална писта за тези, които обичат шофиране на сняг с „скиду”. В централната база, посетителят ще търси за спортна екипировка и ще се уча от опитни инструктори. Ще се наслади още на една разходка в снега и на североизточните склонове, с изглед към изкуственото xionodromiko kentro falakrouезеро Нестос и върховете на Родопите, ще се отпусне в кафето и в ресторанта. Районът предлага екскурзии по маркирани пътеки през цялата година. Мястото е стръмно и непременно изисква добро физическо състояние. Ски центърът разполага със стаи за нощувка и паркинг за 800 коли. 

Уникалното явление в района е появата на xionodromiko kentro falakrou 158горско цвете през пролетта, от края на април. Тъй като природата оживява бавно след зимата и снегът се топи във високите върхове, на няколко десетки метра се образува един безкраен цветовен килим  с жълти и лилави цветя. В началото на май, взискателния посетител ще се наслади на другата красота на Фалакро, също толкова привлекателна, като е през зимата. 

В централна част на Фалакро,  се провеждат зрелища с маскирани в началото на годината. На 6 януари в Монастираки, в деня на Богоявление, младите хора се маскират като „Арапи”, „Момичета”, „Евзони” и в ранния следобед има уникален    g 62 праздник под звуците на традиционната лира в площада. На 7 януари в Ксиропотамос има една група с маскирани, която е наричана „цета”, едно многоцветно събитие с традиционни звуци, изобилие от вино и варено козе за всички. Събитията с маскирани и традиционен праздник се съхраняват в Волакас и в Петруса на 7-8 януари и в Пирги на 6-7 на същия месец. Значителни събития с национален колорит се провеждат в района през цялата година. В Ксиропотамос се провежда с голям успех международен фолклорен танцов фестивал, в края на юли. 

Близо до Петруса има амфитеатър в пролома за културни събития през лятото. В Пирги на 6 август се провежда традиционен празник, а във Волакас традиционни надбягвания с мулета в планински район през деня на bolakasСв. Дух и „Илиана” на 17-20 юли.  Жителите на Волакас почитат всяка есен с обичая „Купця”, младия свидетел на македонската битка, Армен Купцьо. В селите на района можем да се насладим на местните ястия. В Монастираки и в Пирги ще опитаме ястия, като коза в таверните, а във Волакас ще намерим прочутите местни суджуци. В хотела във Волакас посетителят има възможността да се наслади толкова на дейности в ски цеънтра и песеходството в Фалакро, колкото екскурзии по черния път с подходящо превозно средство в северна и гориста страна на планината по направление селото,Ливадеро.