Περιφερειακή Ενότητα Δράμας

GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianGermanFrenchRussianTurkish

Пътешествие към пещерата

Печат

За хиляди години подземните води на Фалакро в Драма се срещнаха с изворните  -  1води и бавно създаваха все по-големи отвори между масата на скалите, искайки изход в равнината и образувайки уникалната пещера на изворите Агитис (Маара). Ако следваме -  25 течението на река Агитис, след нейното излизане от подземното течение, водени сме до пещера Алистрати, още един паметник на природата с много неизследвани пътеки.

Пресичайки красивото предградие Комнини, от западния изход на Драма, следваме пътя, който води до басейна на Неврокопи, за посещение в историческото градче Просочани, 15 км от Драма. Богатството на бившия тютюнопроизводителен център и борбите за освобождение са запечатвани в паметниците на грачето в учебните заведения, в началото на 20-ти век, в неокласическите къщи на същата епоха и в последните тютюневи магазини, например Халаци (1930). Днештого aggitisградче Просочани с население 3.700 местни жители, власи и бежанци от Мала Азия, съставя значителен административен център. Тази пъстра културна идентичност в района се усеща в различните събития в деня на Пророк Илия на 20 юли.

Оставяме градчето Просочани и се насочваме към - 1 14изворната пещера Агити с рядката красота, на 23 км от Драма. Намира се в южното подножие на Фалакро и нейната изключителност се дълзи на река Агитис, вече известна от Херодот, която тече през пещерата за хиляди години. С обща дължина най-малко 12 км, пещерата носи посетителя близо до едно чудо на природата, както водите на Агитис, които достигат до повърхността, след много километри подземен път, като се започва от басейн Неврокопи и подножието на Фалакро.

Както се изглежда, интересът на човека за пещерата е стабилен през всяка епоха. spilaio aggiti-eksoterikos xorosВ пещерата има находки от човешко присъствие от 3-то хилядолетие пр. Хр., а укреплението северно от входа отнася до 6-ти век сл.Хр. С леки намеси извън пещерата работят павилион за разхладителни напитки и ресторант, а си заслужава да претърсите ръцните тестени изделия и домашните мармалади на женското сдружение в селото Кокиногя, дехидратирани плодове и зеленчуци, керамичните изделия и дърворезбите от местните работилници.

След това, предлагаме запознаване със селата в подножието и склоновете на Меникио. След превинамането от селцето Агитис, ще пресечем старата железна мост на едноименната река и селото Грамени, където с -  15е намериха следи от древно селище от тракийска до ромейска епоха и се спасява храма Таксиархес (1873).

Следвайки посоката към Микрополи, ще посетим Панорама със само 15 семейства през зимата, 12 км от пещерата Агитис в склон между Меникио и Фалакро. В селото с богата растителност и изключителния климат през летния период, ще видим църквата Успение Богородичино средата на 19-ти век), една трикорабна базилика с дървен покрив, красива камбанария и дървен олтар с икони на 19-ти век. Селото е идеално за пешеходство. Със северозападна посока, след 3 км по черен път, достигаме до църквата на Св. Димитър (1865), с осмоъгълен купол на върха и запазени стенописи вътре.

Още един път може да направи от селото на юг, по пътеката от страната на Меникио, к -  10оято следва посока на селото с богата растителност и течащата вода към равнината, едно разстояние 3 км. В Панорама ще намерим животински продукти и разбирасе чист мед. Достъпът в храмовете ще стане възможен след споразумение с членовете на църковната комисия.

Следващата ни спирка е Микрополи, на 9 км от пещерата, за една кратка разходка в горната част на селото с традиционните селски къщи на 19-ти век, в църквата на Св. Георги (1841) с оригиналния олтар и красивата камбанария (1893).

След това се движим по черен път, който води до върха на планината, за да посетим гората Кастаня с вековните дървета и подслон на 850 м, на 3 км от  -  59селото. За курса в буковите гори и ливади на Меникио, имаме нужда от помощ на местните планинари или опит по пътеки. Ако следваме дясна посока от селото, достигаме до църквата на Св. Анаргири с панорамна гледка на равнините. Важен местен празник се нарича «Празник на Бога» след Великден в параклиса на Св. Георги, а празникът в Микрополи става на 1 юли, деня на Св. Анаргири.

Оставяме Микрополи и се насочваме към Харитомени и Кали Вриси, на 13 км. Приближавайки селото Кали Вриси виждаме няколко лозя в равнината, сред които е запазил светилището на Дионис, «жилище на Бакхус» за местните жители, 2,5 км югозападно от селото. Култа към Дионис е видно от откритието на главата на брадат Дионис и от надпис в региона на Кали Вриси.

Селото, построено по склоновете на Меникио, е населен предимно от местни жители и в североисточната част се намира селище с традиционни селски къщи от края на 19-ти век и общински хотел, сред живописни тухлени улички. В falakroрайона е доминира трикорабна базилика Св. Николай (1877), която запазва оригиналните икони в исконостаса от средата на 19-ти век. Изкачвайки се до параклиса на Св. Власи, източно от Св. Николай, след пролетта ще пресечем един приятен път за половин час сред платани и течащи води, където има инфраструктура за външни барбекю и почивка. От платото на параклиса можем да насладяваме панорамната гледка към равнината и Фалакро. Източно от селото се запазва църквата на Св. Марина (1883).

Селото Кали Вриси привлича много посетители през празника «Бабугера», местните събития на 6-8 януари, шествието на икона на Възкресение в четвъртък след Великден с цел защитата на жителите, и празника на Св. Марина на 17 юли. Винаги със звуците на гайда, гостоприемните и приветливите жители на Кали Вриси забавляват с  -  4местем колорит в празниците и в механите в селото.

Продължаваме по-източно и достигаме до Калитеа, на 7 км от Кали Вриси. Къщите са пръснати по склоновете, откъдето погледът се губи в равнините и върховете на Фалакро. На запад виждаме традиционни селски къщи и църквата на Св. Атанасий (1835). На изток, в място с платани и течащи води, се запазва църквата на Св. Петка (1890) с икони от 19-ти век. Селото, заобиколено от платани, през лятото е подходящо особено за хладния климат и механите. След лагерите на Калитеа, любителите на шофиране могат да се насладяват чудесни пътувания до Микрополи по горски и черни пътища. Селото чества деня на Св. Петка на 26 юли.

Тъй като има черен път към Алистрати, избираме трасе Драма – Серес за 48 2посещение в пещерата на района. След 20 км приятно шофиране, ще пресечем центъра на историческото село Алистрати, бивш тютюнопроизводителен център и седалище на епископ на Драма през 1825-1909. Там ще видим неокласически къщи и впечатляваща камбанаря на 19-ти век в църквата на Св. Атанасий.

Крайно местоназначение е пещерата на района в 12newмястото «Петрото» на 6 км от Алистрати. Пещерата предлага на посетителите уникалното преживяване на проучване на пещерата с инструктор ( пещерата е отворена за посетители всеки ден с изключение на понеделник, летния сезон 09:00 – 20:00 часа и 09:00 – 17:00 часа освен летния период). Екскурзията до пещерата може да се комбинира с «рафтинг» и «каяк» в пролома на река Агитис, близо до село Символи.

На 4 км от Алистрати се намира бежанското село Перихора с женския манастир на Св. Минас, в мястото «Тагала» в борова гора 2500 декара. Моменти на спокойствие и вътрешно търсене очакват пиликрима в монастира, който е построен от жителите на Перихора през 1950, след видението на един вярващ. Манастирът се празнува на 11 ноември и е отворен за посетитили всеки ден до следобед.

За връщането в Драма от пещерата Алистрати, пътят преминава през еднаarxaiologiko mouseio голяма частна плодородната равнина на нашия окръг, със зърнени култури и памук, между селищата на общината Ситагри с 5000 бежанци жители. След преминаването от старата дървена мост над реката Агитис, с богата крайречна растителност, насочване се към село Ситагри с посещаемо неолитно селище със значителните находки, които са представени в археологическия музей в Драма. Сред дейностите на общината Ситагри се отличава тридневния празник «Анастенаря», нестинарството на тракийските бежанци в Мавролевки на 19-21 май, обичаят на «Калугер» в понеделник Тиринис в същото село и «селскостопанското изложение и честването на памук» в началото на септември в село Фотоливос.